Vandebron lanceert lokale marktplaats voor zonne-energie

De energiestart-up Vandebron lanceert vandaag een nieuwe dienst: lokale zonnecollectieven. Daarmee kunnen consumenten met zonnepanelen hun overtollige energie direct verkopen aan anderen in hun eigen regio.

Bedenker Chiel van Leeuwen: "Bij Vandebron geven we mensen meer inzicht in waar hun energie vandaan komt, doordat ze zelf hun energiebron kunnen uitkiezen. Ons doel is om de transitie naar duurzame energie van onderop op gang te brengen, en met het lokaal delen van energie laten we consumenten daar nog meer aan meedoen."

Vaste prijs
Consumenten die meer energie opwekken dan ze nodig hebben, kunnen via Vandebron de overtollige energie verkopen. Daar komt nauwelijks risico bij kijken: Vandebron garandeert een afnameprijs van 10,5 cent per kWh.

Dat deze strategie werkt, is in Duitsland al bewezen. Het land hanteert al jaren een vaste afnameprijs voor duurzame energie. Consumenten kunnen daardoor gemakkelijk uitrekenen hoe lang het duurt voordat ze hun zonnepanelen hebben terugverdiend, en worden dus gestimuleerd om zelf energie te produceren.

Overproductie
Overigens heeft die strategie ook een nadeel: in Duitsland droeg het bij aan een overproductie, waardoor de energieprijs kelderde. Van Leeuwen maakt zich daar geen zorgen om. "Wij willen vasthouden aan die prijs zodat duurzame energie een betere businesscase wordt voor consumenten. Daarnaast vinden wij winst maken onlogisch, wij willen gewoon de transitie op gang brengen." Op dit moment zijn er vijf lokale zonnecollectieven: in Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Zwolle en Terschelling. Van Leeuwen hoopt dat dit aantal snel groeit. "Ik wil dat binnen een jaar door heel Nederland heen zonnecollectieven zijn."

Bron: bright.nl/ RTLZ